Každý kraj a dokonce i každá rodina má ten svůj pravý recept na živáňskou. Vzhledem k náročnosti původního receptu jsme zvolili poněkud zjednodušený recept, vhodný pro naše podmínky. Živáňskou jsme připravili jako jehlu na plechu s brambory vařenými zvlášť.
Recept, který je níže, je na živáňskou, tak jak ji na Slovensku mnohdy připravují. J
Ingredience: 500g vepř.masa (nejlépe krkovice)
2 ks klobásy (může být pálivější)
8 plátků anglické slaniny
3 ks slovenské papriky
4 větší brambory
4 cibule
sůl, pepř, sladká paprika, olej
Postup: Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky, klobásu na podélné čtvrtiny a cibuli na kolečka. Z alobalu připravíme 4 čtverce o velikosti asi 30 x 30 cm. Připravený alobal potřeme troškou oleje.
Všechny suroviny rozdělíme na čtvrtiny. Doprostřed alobalu dáme brambory, které osolíme a na ně poklademe naklepaný, osolený a opepřený plátek masa.Na něj přijdou kolečka cibule, kousek klobásy a navrch 2 plátky slaniny. Nakonec vše poprášíme mletou paprikou a zabalíme do uzlíčku, aby šťáva nevytekla.