Ingredience: 1 kg bílé hl.zelí
1 kg masa (jehněčí nebo telecí)
sůl, pepř
Postup podle školky: Do pekáčku jsme daly vrstvu pokrájeného hl.zelí, na to poukládaly na kostky nakrájené maso, které jsme osolily a opepřily a vše jsme zalily trochou vody. Pekáček jsme daly do trouby na 190 °C, přikryly poklicí a nechaly péct. Sem tam jsme „směs“ promíchaly. Když bylo maso měkké, tak jsme poklici sundaly a nechaly vyvařit přebytečnou vodu. Ideální přílohou jsou vařené brambory.
Postup originál: Zelí si nakrájíme na čtvrtky a čtvrtky poté na další 3 – 4 části. Vezmeme si vysoký hrnec, do kterého nalijeme vodu. Nejdříve do hrnce dáme jehněčí nakrájené na cca 3 cm kousky. Maso posypeme celým pepřem a posolíme. Na maso naskládáme kousky zelí. Na zelí opět naskládáme maso, popepříme, posolíme. Takto opakujeme, dokud není hrnec plný. Končíme vždy vrstvou zelí.
Farikal vaříme 2 – 3 hodiny na mírném stupni, dokud maso není měkké a neodpadává od kosti.