V pátek 10. 11. 2023 se v rámci tematického dne vydáme do Švýcarska.
Švýcarsko je křižovatkou germánské a románské kultury, většina obyvatel mluví německy, ale významnou roli sehrávají i tři další, románské, jazyky: francouzština, italština a rétorománština. Identita Švýcarů je silně spjata s federalismem, přímou demokracií a Alpami, mohutným pohořím, které pokrývá značnou část povrchu země.
K nejnavštěvovanějším místům patří:
Alpy – Švýcarské Alpy, Matterhorn
Jezera – Bodamské, Ženevské…
Francouzská část – Lausanne, Ženeva, …,
Italská část – Locarno a Ascona, Lugano, …
Německá část – Basilej, Bern, Curych, Lucern, …, Ballenberg, …
Švýcarská kuchyně používá obvykle suroviny, které byly dostupné švýcarským farmářům, tedy hlavně různé sýry a brambory.
Ve Švýcarsku vznikl fenomén zvaný sýrové fondue. Další sýrové jídlo raclette je sýrový bochník, který se přiloží k ohni a jak sýr postupně odtává, shrnuje se na talíř.
Švýcarským vynálezem je také müsli, oblíbenou pochoutkou jsou rösti, smažené bramborové placky podobné bramborákům.
A co nám uvaří naše paní kuchařky?