Ingredience: 1/8 másla
1 velká červená cibule
1 velká žlutá cibule
2 stroužky česneku
1,5 l vývaru
4 ks brambor
1 smetana ke šlehání
hladká mouka
Postup: Na másle osmahneme na kostičky nakrájené cibule a česnek nakrájený na kousky. Musíme ji nechat jakoby zkaramelizovat. Zalijeme horkým vývarem a osolíme. Očistíme a nakrájíme brambory na kostky 1×1 cm. Polovinu přidáme k cibuli a druhou polovinu uvaříme v jiném hrnci. Jakmile jsou brambory v polévce měkké, vše rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Připravíme si záklechtku ze smetany, vody a hladké mouky, pomalu a za stálého míchání ji vléváme do polévky. Necháme důkladně provařit. Přidáme vařené brambory a dochutíme.