Ingredience:
1 kg menších salátových brambor
6 ks okurek naložených ve sladkokyselém nálevu
Na zálivku:
2 ks červené cibule
2 dcl nálevu z okurek
2 lžíce oleje
pepř dle chuti
je-li nálev kyselejší lžička cukru
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, nesmíme je rozvařit, aby šly krájet na plátky a nerozpadaly se (vhodné jsou salátové moučné odrůdy). Vychladlé brambory nakrájíme na 3 mm kolečka a rozložíme do širší mísy, vrstvu brambor prokládáme plátky nakrájené sladkokyselé okurky. Červenou cibuli nakrájíme na tenké kroužky a přepůlíme. Do hrnku dáme nakrájenou cibuli, zalijeme lákem z okurek, přidáme olej, pepř, případně cukr a minutu povaříme. Nálev necháme mírně ochladit a přelijeme s ním brambory, až se do nich nasákne šťáva, opatrně 2 lžícemi promícháme, nemusíme lít nálev celý, brambory nesmí v nálevu plavat, musí se jen nasáknout. Salát dáme do lednice a necháme vychladit.