Ingredience: Těsto
125 ml mléko
30 g droždí
200 g polohrubá výběrová mouka
1 ks vejce
100 g ovesné vločky
Náplň :
2 – 3 špetky oregana
300 g bílé fazole
0,5 lžičky soli
70 g šunky
1 kelímek smetany ke šlehání
2 stroužky česneku
1 ks mrkve
50 g anglické slaniny
Postup:
Do mísy vsypeme polohrubou mouku a ovesné vločky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které rozpustíme ve vlažném mléku. Osolíme a vypracujeme těsto. Těsto rozválíme do koláčové formy vyložené pečícím papírem nebo na stejně připravený plech. V osolené vodě uvaříme jednu mrkev a pak ji nakrájíme na kolečka. Bílé fazole uvaříme doměkka. Česnek oloupeme a prolisujeme. Anglickou slaninu a šunku nakrájíme na nudličky. Uvařené vychladlé bílé fazole rozmixujeme a promícháme se smetanou, vejcem, česnekem, oreganem, pepřem a solí. Polovinu náplně rozetřeme na těsto, poklademe plátky mrkve a zalijeme zbylou náplní. Navrchu posypeme nakrájenou anglickou slaninou a šunkou. Slaný koláč upečeme v předehřáté troubě.
Berlínský fazoláč podáváme jako dobrou chuťovku teplý, ale je dobrý i studený.