Ingredience:
dýně
smetana
cibule
česnek
sůl, pepř, muškátový květ
mléko
petrželku
Postup:
Cibulku nakrájíme na kostičky a na oleji orestujeme dosklovata. Přidáme na kostky nakrájenou semínek a slupky zbavenou dýni. Po chvilce zalijeme vodou nebo vývarem, okořeníme solí a peřem, přiklopíme pokličkou a necháme vařit do změknutí dýně. Odstavíme z plotny a necháme trochu vychladnout, poté přilijeme mléko a rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, necháme provařit, přidáme smetanu, česnek a muškátový květ. Podle potřeby dolijeme mléko (při příliš husté konzistenci) nebo smetanu (při řídké konzistenci). Je-li polévka moc sladká můžeme ji dochutit citronovou šťávou.
Nemáme-li dost velkou dýni, můžeme ji nakombinovat s bramborami.
Polévku na talíři zdobíme zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou.