Ingredience:
250 ml vlažného mléka
75 g cukru
2 vejce
1 lžička soli
3 lžíce olivového oleje
500 g hladké mouky
40 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
asi 100 g změklého sádla (my nedávaly)
vanilkový cukr
Postup:
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, klasicky nebo v domácí pekárně. Necháme kynout, až zdvojnásobí objem.
Nakynuté těsto rozdělíme na 10-12 stejných kousků, vytvoříme z nich bochánky a přikryté utěrkou necháme dalších 10 minut kynout.
Potom rukama na ploše vytvoříme dlouhý váleček a ten zamotáme do podoby šneka.
Přikryjeme utěrkou a znovu necháme chvíli kynout. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Upečeme dozlatova, 15-18 minut.
Vlažné pocukrujeme a podáváme.